Viltkjøtt er noe av det sunneste du kan spise

Kjøtt har fått et dårlig rykte. Spesielt etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk ut for noen år siden og sa at inntak av både prosessert og rødt kjøtt kan gi økt risiko for kreft, har ernæringspendelen svingt i en mer vegansk retning.

Én ting som ofte overses er at kjøtt fra ville dyr skiller seg markant fra kjøtt fra dyr som inngår i industriell matproduksjon.

Næringsrike saker

Viltkjøtt har vært en viktig del av det menneskelige kostholdet i millioner av år (1, 2, 3, 4). Med andre ord, det er noe vi er godt tilpasset. Fra et evolusjonsbiologisk perspektiv gir det ingen mening overhodet at det skulle være farlig for oss.

Viltkjøtt er en god kilde til blant annet høykvalitetsprotein, jern, vitamin B12, sink og kreatin. En av de tydeligste kontrastene sett opp mot domestiserte dyr er det betraktelig lavere innholdet av totalt og mettet fett, samt mengden omega-3 fettsyrer (5, 6, 7). Disse helsefremmende fettsyrene er noe vi assosierer med fisk, men vi finner faktisk en god del av dem også i kjøtt, såfremt dyrene kjøttet kommer fra har levd under naturlige forhold (5, 6, 7).

At det er forskjell på kjøttet, sier seg litt selv 🙂

Vi mennesker blir overvektige og syke når vi lever under forhold vi ikke er tilpasset. Det samme gjelder selvsagt også for andre arter. Setter vi dyr i et bur og gir dem mat som skiller seg markant fra den typen mat de har utviklet seg for å spise, blir de ikke sunne og friske. Dette er ikke bare er et problem for dem, men også for oss som skal spise dem.

Michael Pollan sa det best:

You are what what you eat eats.

Andre faktorer

Utover forskjellene i næringssammensetning er det et stort problem at mye av det kjøttet vi finner på butikken i dag er tilsatt salt. Dette kommer på toppen av alt det andre saltet folk får i seg gjennom bakervarer, posesauser, potetgull, osv. Også, visse kjøttprodukter tilsettes nitritt – et konserveringsmiddel som er knyttet til kreft. I tillegg kan antibiotika fra industriell matproduksjon overføres til forbrukerne i form av antibiotikarester og resistente bakterier (8, 9, 10). Her i Norge brukes det en del mindre antibiotika enn i visse andre land, men det er fortsatt noe som bør tas med i helhetsvurderingen.

Men hva med tungmetaller og andre miljøgifter som kan hope seg opp i naturlige næringskjeder? Bør vi være bekymret for dem når vi spiser viltkjøtt? Nja.. Miljøgifter er åpenbart et problem. Men med mindre du spiser mye innmat (spesielt lever) og/eller kjøtt fra rundt skuddkanalen på dyr som er felt med blyholdige prosjektil, trenger du ifølge Mattilsynet ikke være bekymret (11, 12, 13).   

Uheldig å skjære alt over samme kam

Det å spise en pakke bacon er noe veldig annet enn å spise to skiver elgkjøtt. Allikevel skiller man ofte ikke mellom det. Alt av rødt kjøtt dumpes i samme container, merket med en kreftadvarsel.

Da tar man ikke høyde for at de studiene som ligger til grunn for advarslene fra f.eks. WHO ikke gir grunnlag for å si at viltkjøtt er problematisk. Det at viltkjøtt har vært en så tydelig del av menneskekostholdet opp gjennom vår evolusjonære utvikling, samt at kreft er en sjeldenhet blant viltkjøtt-spisende tradisjonelle grupper, peker tydelig mot at det ikke er kjøtt per se som er et problem, men måten vi i dag produserer det på.

Ved å bevege oss mer i retning av økologisk og naturlig drift, vil dyrene bli slankere og sunnere, noe som vil være bra for oss!

%d bloggere liker dette: